szállítószalag

A zsalutábla az építőipar egyik alapvető segédeszköze, melyet leginkább frissen öntött beton födémek és falak formázására használnak az építkezéseken. Milyen előnyökkel jár ennek a speciális eszköznek a használata?

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan teremt a guruló állvány könnyű és biztonságos munkavégzést a magasban is.

Miért nélkülözhetetlen segédeszköz a zsalutábla az építkezéseken?
Alábbi bejegyzésünkben közelebbről is megismerkedhet a frissen öntött beton tökéletes formázásával.

Mi is az a zsalutábla és zsaluzat?

zsalutabla blog1

A zsalutábla egy kiemelkedően fontos segédeszköz az építőiparban:

  • Az építkezéseken a frissen öntött beton formázására használják.
  • Ez az eszköz lehetővé teszi a pontos és szabályos fal, födém, vagy alap kialakítását, és nélkülözhetetlen a stabil és tartós építkezési munkálatok során.
  • A zsalutábla mérete általában 500 x 2000x 21 mm.

A zsaluzat biztosítja az öntőformát, amelyben a beton megszilárdulhat és felveszi a kívánt alakot.

Zsalutábla anyaga és szerkezete

zsalutabla blog2

A zsalutábla általában fából készül. Léteznek azonban műanyagból készült üreges szerkezetű, és tömör verziók is. Ezek természetesen jóval drágább megoldások és a tapasztalatok is egyelőre vegyesek az ilyen termékekkel kapcsolatban.

A zsalutábla szerkezete aránylag egyszerű, vízszintes lapokból áll, amelyet ragasztanak és préselnek, majd impregnáló anyaggal vonják be.

Habár a zsalutábla felülete kezelve van, így a nedvességet nem tudja magába szívni, betonozás előtt mégis érdemes zsalu leválasztó olajat használni. Ennek segítségével, ahogy a termék nevéből is adódik, sokkal egyszerűbb lesz a zsalutábla leválasztása a megszáradt betontól.

Természetesen, ahogy bármely zsaluelem, úgy zsaluleválasztó olaj is kapható a www.deckman.hu weboldalon.

A zsalutábla megfelelési követelményei

zsalutabla blog3

A zsalutábla kiemelkedő szerepe miatt a termék anyagának meg kell felelnie bizonyos követelményeknek.

A minőségi termék előnyei:

  1. Az elsődleges szempont a teherbírás, mivel ki kell állnia a beton nyomását.
  2. Az anyagnak továbbá strapabírónak, könnyen kezelhetőnek és újra felhasználhatónak kell lennie.

Az építőipar egyik legnagyobb környezeti terhelése a hulladéktermelés, ezért a zsalutábla újra felhasználhatósága egy roppant lényeges szempont.

  • Az újra felhasználható zsalutábla használata csökkenti a hulladék mennyiségét és az építkezési tevékenységek ökológiai lábnyomát.
  • Az újra gyártás és a kidobott termék és anyag redukálása révén a természeti erőforrások is hatékonyabban hasznosulnak.
  • A többször felhasználható, strapabíró anyagok nem csak a környezetek kímélik, hanem a pénztárcát is. A kevesebb költség miatt több pénz marad a vállalkozásod kasszájában.

A doka tábla sokrétű funkciói

A zsaluzás világában, ahogy minden zsalu alkatrésznél, a doka tábla egy igen elterjedt kifejezés.

Ahogyan már említettük, alapvetően a dokatábla egy nagyon egyszerű eszköz. Egy 3 rétegű préselt, impregnált fa lemezről van szó.

A funkciója, habár sokrétű lehet – hiszen egy elég jó vízálló képességű fa táblát sokféleképpen lehet használni, fő rendeltetése mégis az, hogy egy adott formán belül tartsa a betont, amíg az meg nem köt.

A betonozáson kívül, több esetben vittek már tőlünk zsalutáblát bútor készítéshez, vagy valamilyen kerti épület építéshez. Összességében elmondható, ha olyan anyagot keresel bármihez, ami egy átlagos préselt lemeznél, vagy osb lapnál strapabíróbb, akkor a zsalutábla jó választás lehet számodra.

Zsalutábla méretek

A zsalutábla általános mérete hazánkban 500 x 2000x 21 mm. Általában 2 féle vastagságban – 21 és 27 mm-es méretben árulják. A 21 mm-es verzió főként itthon elterjedt és födém zsaluzására használatos. A 27 mm-es verzió külföldön elterjedtebb, itthon szinte csak fal és pillér zsaluzáshoz használják.

Mire ügyelj a zsalutábla felhasználásánál?

Az újra felhasználható zsalutáblák tárolása kiemelten fontos. Habár ezek a lemezek jól bírják a nedvességet, huzamosan nedves környezetben tárolva, vagy szélsőséges hőmérsékleten károsodhatnak.

Mire figyelj zsalutábla bérlésénél?

  1. Győződj meg a bérlő cég megbízhatóságáról!
  2. A termék anyaga legyen megfelelő minőségű!
  3. Tudjon ajánlani a cég optimális méretű (például: 500 x 2000 x 21 mm) és típusú zsalutáblákat!

A bérlés általában a legjobb választás, ha csak időszakosan van szükséged zsalutáblákra, hiszen így nem kell befektetned az anyag beszerzésébe.

Összességében kiderült, hogy a zsalutábla az építőiparban igen elterjedt és nélkülözhetetlen elemnek számít.

Részben ez a szerkezet tartja meg a beton formáját anélkül, hogy deformálódna, amíg megköt. Ennek köszönhetően tölt be elengedhetetlen szerepet az ilyen jellegű munkák során.

A zsalutábla kiváló bevonatának köszönhetően sima felületű, amelyre alacsony tapadás jellemző. Emellett könnyen tisztítható is.

Ha betonozási munkálatokra készülsz, válaszd ki az Te számára legoptimálisabb típust széles kínálatunkból!

Ha bármilyen kérdésed van, vagy további információkat szeretnél, ne habozz kapcsolatba lépni velünk!