szállítószalag

Födémzsalu rendszer – Minden egy helyen

Zsalutábla, H20 Gerenda, födémtámasz… Olyan kifejezések, amelyeket már minden építőiparban dolgozó ember hallott. Nem véletlenül! A zsalu, legyen szó födémzsalu rendszerről, vagy falzsaluról, hasonlóan elengedhetetlen eszköz, mint például egy homlokzati állvány, amennyiben a munkánk megkívánja.
Egy zsalurendszer nehéz, sok elemből áll, így már-már egyértelműnek mondható, hogy drága is. Pont emiatt választják sokan a zsalu bérlést, amely, mint minden bérlés, csak rövid távon, vagy eseti jelleggel előforduló munkáknál bizonyul jó megoldásnak..

zsalutabla fodemzsalu blog kep1

Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen elemekből áll egy födémzsalu rendszer, fentről, a födémhez legközelebb eső alkatrésztől, egészen a legalsó egységig.

Zsalutábla

Egy zsalurendszer alapvetően fa és fém elemekből áll. Ennek köszönhetően, egy alapanyag árváltozásnak erősen kitett rendszerről van szó. Tökéletesen mutatta ezt, mikor 2022 elején az építőanyag árak emelkedése, alaposan meglódította a fa termékek, ezáltal a doka tábla árát is, ami az egyik fő rendszerelemnek tekinthető.
Különösen érzékeny pont, mivel elég nagy mennyiségben van rá szükség, valamint kopó, fogyó alkatrésznek tekinthető. Az elemek tartóssága természetesen függ a használattól, valamint a zsalutábla minőségétől is, de vannak olyan esetek, amikor akaratunkon kívül is kárt kell tennünk benne, és levágni a megfelelő méretre.

zsalutabla fodemzsalu blog kep2

Szerencsére a gyártástechnológia az utóbbi időben elég sokat fejlődött. Alapvetően elmondható, hogy mostanra a legtöbb zsalutábla impregnált és 3 rétegű. De mit is jelent ez? A táblákat 3 rétegből ragasztják és préselik össze, amelynek köszönhetően egy sokkal rugalmasabb, tartósabb termék jön létre. Ezt a préselt táblát ezután műgyanta bevonattal impregnálják, azaz teszik vízhatlanná és tartóssá.
A vízállóságának köszönhetően egy széleskörűen felhasználható dologól van szó, amit elég gyakran használnak pl: kerti tárolók, garázsok oldalfalaként, vagy egyes esetekben, akár bútorlapként.
A nemzetközi sztenderd szerint 21,- és 27 mm-es változatokban készül. A 21 mm-est leginkább födémzsalu rendszerekhez, míg a 27 mm-est inkább falzsaluhoz, vagy pillérzsaluhoz használják.

H20 Gerenda

A H20 gerenda a födémzsalu részei között szintén a fa elemek közé tartozik, habár mostanában egyes gyártóknál megjelentek az alumíniumból keszült változatok is. Az alumínium egy nagyon tartós, könnyű megoldást nyújt, azonban a legtöbb esetben az ár hallatán a jól megszokott, szintén kiválóan teljesítő, fa gerenda lesz a befutó.

zsalutabla fodemzsalu blog kep3

Alapvetően ennek az elemnek a súly megtartása és eloszlatása a fő feladata. Rendkívül egyszerű alkatrészről van szó, és mivel nem érintkezik közvetlenül a betonnal, mint a zsalutábla, így az amortizációja is jelentéktelen.

Ami a legtöbb gondot szokta jelenteni a fatartó esetében, az szállítás. Nagy méretének köszönhetően, a szállítás jelentős szervezést, minimum egy kisteherautót és utánfutót igényel.

H20 villásfej

Lefele haladva, a hagyományos födémzsaluk esetében az első fém alkatrész. Lehet porfestett, vagy horganyzott. A feladata nem más, mint a fatartók pozícionálása. Általában a korona fej és a következő pontban tárgyalt födémtámasz külön egységet alkotnak, így egyszerűbben szállíthatók.

zsalutabla fodemzsalu blog kep4

Födémtámasz

Tartó szerepe ennek a födémtámasznak, a H20 gerendához hasonlóan nagyon jelentős. Ahhoz, hogy az Európai Unióban érvényes minősítéseket megkapja, nagyon komoly előírásoknak kell megfelelnie, pláne a teherbírást illetően.

zsalutabla fodemzsalu blog kep5

Az egyes födémtámaszokat, terheléstől függően, általában 1,-, de maximum 3 méter távolságban kell elhelyezni egymástól.

Mint úgy általában a födémzsalu rendszer részeiről elmondható, ez sem egy bonyolult szerkezet. A födémtámaszon előre fúrt lyukakat, valamint a külső részén egy menetes részt találunk. A rögzítőcsap megfelelő helyre történő behelyezésével a zsalurendszer magasságát nagyságrendileg meg tudjuk határozni, majd a menetes résznek köszönhetően a finomhangolást is elvégezhetjük, hogy a rendszer teljesen vízszintbe kerüljön.

3 lábú tartó (pókláb)

A födém zsalu rendszer legalsó, stabilitást biztosító eleme. Tehertartó szerepe nincs, azonban, ha kis méretű, azaz 10 födémtámasz alatti rendszerrel dolgozunk, minden támaszhoz, nagyobb rendszer esetén legalább a végpontokhoz és a gerenda csatlakozásokhoz erősen ajánlott a használata.
Az előző három alkatrészhez hasonlóan ez is fémből készül, legtöbb esetben porfestett, de előfordul horganyzott kivitel is. A könnyű szállítás érdekében összecsukható, így kevesebb helyet foglal.

zsalutabla fodemzsalu blog kep6

Ha mindent figyelembe veszünk, egy zsalu rendszer összeállításához, és az adott födém biztonságos kivitelezéséhez szakértőre van szükségünk!

A vásárlói igényeket szem előtt tartva és a tervezési díj elkerülése érdekében, komplett födémzsalu csomagokat állítottunk össze, 30 m2-től egészen 250 m2-ig.
Amennyiben egyik csomag sem megfelelő, vagy csak pár rendszerelemre van szükséged, természetesen meg tudunk oldani bármit! Hívj, írj, kérdezz bármit! Segítünk!